Château Minuty wijn: kopen bij Didier Van Maele

Château Minuty: wijndomein in Gassin

Hou je van een heerlijke rosé wijn? Of heb je het eerder voor witte wijn of een stevig glas rode wijn? Château Minuty is een van de belangrijkste producenten van de Côtes de Provence en biedt de drie soorten aan. Een goede wijn maken start allemaal bij de wijngaard en Château Minuty heeft nu net die exceptionele ligging op het Schiereiland van Saint-Tropez. Al meer dan 80 jaar en 3 generaties lang is het een familiaal domein van de familie Matton Farret.


Gabriel Farret kocht Château Minuty in 1936 om nadien te starten met het heraanplanten van druivenstokken. In 1960 plannen dochter Monique en haar man Etienne Matton een herstructurering in. Tilbouren, Rolle en Grenache werden aangeplant en dat werk zorgde ervoor dat Château Minuty een hoge reputatie kreeg, onder meer aan de grootste tafels van de Côte d’Azur. In 1990 worden moderne technieken in het leven geroepen. Dat zorgde er onder andere voor dat de wijnen in meer dan 75 landen voet aan grond kregen. De kwaliteit van de wijn ging er uiteraard meer dan ooit op vooruit. We schrijven 2012 wanneer een nieuwe degustatieruimte, een tweede kelder met houten vaten en een professionele degustatieruimte hun intrede toen bij Château Minuty. De druiven wordt nog manueel geoogst, worden op lage temperatuur lang gegist, gefilterd en ondergebracht in diverse cuven waarna een samenstelling gebeurt in de winter. De toestellen om te bottelen zijn voorzien van de laatste nieuwe snufjes zodat de wijnen niet oxideren.

Wijnen van Château Minuty

Ondertussen is Chateau Minuty een van de belangrijkste producenten van de Côtes de Provence die rosé wijnen van een hoog gamma maken. De kunst van goede wijn maken ligt hem in de technologieën toe te passen en daar slagen ze bij Château Minuty zeker in. Er is een evenwicht tussen de ondergrond, de mineralen, het water en de rijkheid van wat een wijngaard te bieden heeft. Een omgeving waar druivenstokken zich optimaal voelen resulteert in een mooie oogst. De wijngaard van Château Minuty ligt op de hellingen van Gassin en Ramatuelle, gecombineerd met de Golf van Saint Tropez profiteert de wijngaard van een maritien klimaat. Grenache is de basis van de rosé wijnen van Château Minuty. De witte wijnen zijn gemaakt op basis van Rolle. Voor de rode wijn gebruiken ze Syrah en Mouvèdre druiven.

Château Minuty bij Didier Van Maele

Liefhebbers van Château Minuty kunnen terecht bij Didier Van Maele voor M de Minuty rosé, M de Minuty wit en M de Minuty rood die frisheid, fruit en intense aroma’s combineren. Ook de prestige wijnen kan je hier bestellen: Minuty Prestige rosé, Minuty Prestige wit en Minuty Prestige rood kenmerken zich door een stevig karakter, kracht en finesse. Tot slot is er nog het Château Minuty Or gamma, wat meteen het uitgangsbord is van Minuty. Château Minuty Rosé et Or, Château Minuty Blanc et Or en Château Minuty Rouge et Or zijn ook hier te koop, die zijn eerder complex, hebben finesse en veel elegantie.